Thailand er et land, der samler det hele. Du finder nogle af verdens bedste strande og rolige tropeøer i syd samt imponerende landskaber og Buddhistiske templer i nord. Det hele bindes sammen af den varme og venlige befolkning i Thailand og du vil altid blive mødt af et smil på din rejse rundt i Thailand, specielt hvis du accepterer den lokale kultur og levemåde. Så har du lyst, så brug et øjeblik til at sætte dig ind i Thailands kultur og de relevante fakta.
God rejse!

Afslapning på Phi Phi

Afslapning på Phi Phi Island

Fakta om Thailand

Befolkning
65.500.000 indbyggere (2010)

Areal
511.770 kvadratkilometer

Styreform
Kongedømme. I oktober 2016 døde kong Bhumipol, som var verdens længst siddende monark. Han blev kronet i 1950 og var umådelig populær og meget, meget velanset. Hans død har medført landesorg og mange thaier har sort tøj på i et år efter hans død. Han var gift med Dronning Sirikit. Den nye konge er Bhumipols og Sirikits søn, som hedder Vajiralongkorn og han krones officielt i oktober 2017.
Husk du aldrig skal tale dårligt eller nedsættende om kongen eller kongefamilien – Thailand har nogle af de strengeste regler for majestæstsfornærmelse i verden.

Valuta og penge
Møntfoden i Thailand hedder baht. 100 baht er ca. 20 kroner (december 2016), så en nem omregning er at dividere beløbet i baht med ca. 5, så har du det tilsvarende i danske kroner. Du kan godt veksle til baht i danske banker, men du kan også veksle danske kroner til baht i Thailand. Det kan du gøre i banker og ofte på store hoteller. Du kan også hæve kontanter på dit kreditkort, på de utallige hæveautomater (ATM), som er alle vegne i Thailand. Det koster et gebyr til din bank på ca. kr. 50,- pr. gang du hæver. Stort set alle steder kan du betale med kreditkort (Visa, Master, American Express og Diners).

Transport
Det er generelt meget billigt at blive transporteret i Thailand. Når du har transporter inkluderet i din rejse er de som regel private, d.v.s. en bil med chauffør kun til dig. Alle steder i Thailand kan du køre med taxa, hvor det anbefales, at du kun kører, hvis taxameteret er slået til. Det bliver dog mere og mere normalt, at der aftales pris på forhånd, men forsøg altid at få chaufføren til at slå taxameteret til. I Bangkok er det optimalt at køre med Skytrain eller Metro og her kan du også sejle med rutebåd på floden.

Skytrain i Bangkok

Alle steder kan du også køre med Tuk Tuk, som er en 3-hjulet bil. I Bangkok kan det være dyrt og der bliver kørt stærkt, men andre steder i Thailand er det fint og en god måde at komme rundt på. Her aftales prisen på forhånd.

Mange steder kan du køre med Songtaew (som betyder ”to  rækker”) Det er en pick-up med to rækker sæder og tag, som kører i rutefart langs en kyst eller mellem 2 byer. Du siger hvor du skal hen, får prisen når du står på og betaler til chaufføren, når du stiger af. Prøv gerne at prutte lidt om prisen. Skal du køre lange afstande er der både busser og tog med forskellige klasser. Og mellem øerne sydpå er der speedbåde og færger i fast rutefart. Mellem større byer er der forskellige flyselskaber.

Det bliver mere og mere almindeligt at leje bil i Thailand. Der bliver kørt i venstre side af vejen, og du skal have øjnene mere i spejlene, end du er vant til, men det er ikke svært og der bliver ikke kørt alt for stærkt. Bilerne vi lejer ud er med fuld forsikring og er som hovedregel med automatgear.

Mad
Det thailandske køkken er kendt som et af verdens bedste. Selvfølgelig er smag individuel, men den måde maden laves og krydres på, er internationalt anerkendt og helt speciel. Nogle siger at maden afspejler livsstilen og buddhismen – der skal være ligevægt i alt, du foretager dig. Derfor er maden blandinger af surt, sødt, stærkt, salt og et væld af friske krydderier som koriander, basilikum, citrongræs – og chilli selvfølgelig.

Der er retter med f.eks. kylling, svinekød, oksekød og and og så er der frisk fisk og seafood i verdensklasse. Ofte er det tilberedt med rød, grøn, gul, panang- eller massaman-karry, men det kan også bare være ”stir-fried” altså stegt i wok med hvidløg og peber, basilikum, soya eller østerssauce. Du kan også få supper lavet på kokosmælk, salater med kød (laab eller yam), grillet kylling – også som satay (grillet på pinde), som børnene elsker. Noget thai-mad er selvfølgelig stærkt og kræver tilvænning, men siger du til tjeneren, at du ikke vil have det så stærkt, så hjælper de gerne med retter, så du ikke brænder op… Alle steder kan du bestille pasta, pizza eller sandwich og på hotellernes restauranter er der helt almindelig vestlig mad.

Morgenmaden på de gode hoteller er et kapitel for sig. En buffet med stort set alt, du kan drømme om. En afdeling med æg, pølser, bacon og andet varmt, brød og kager, cornflakes og lign., yoghurt, salater, ost og pålæg og selvfølgelig den frisk udskårne frugt – vandmelon, ananas, papaya, bananer, mango og hvad der nu passer til årstiden. En ren luksus at vågne op til og noget som mange – både voksne og børn – sætter stor pris på. Bemærk at på små og billige hoteller er udbuddet begrænset.

Til frokost kan du få stegt ris, sandwich eller pommes frites serveret ved swimmingpoolen.

Madlavning på et flydende marked i Bangkok

Drikkevarer
Du skal ikke drikke vandet fra vandhanen i Thailand. Det er renset, men det smager ikke særligt godt og der er andre bakterier i, end dem vi er vant til. På alle hoteller får du et par flasker vand gratis på værelset, og du kan altid købe ekstra vand. I enhver kiosk/7-11 kan du også købe vand når du er på farten. Ofte er der også vand inkluderet på udflugter eller sejlture, men tag gerne en flaske eller 2 med i tasken. Thaierne drikker ikke selv vandet fra vandhanen i byerne og du skal ikke være bekymret for isterninger eller vand brugt i madlavningen – det er alt sammen flaskevand.

Du kan købe alle kendte mærker af sodavand og læskedrikke.

Vin er ikke så udbredt i Thailand, da det normalt ikke anses som passende til Thai-mad. Du kan dog købe vin på alle hoteller og i mange kiosker, men vær opmærksom på, at priserne er høje i forhold til det almindelige prisniveau. Der bliver også produceret vin lokalt i Thailand. Vi vil ikke udtale os om kvaliteten, men vil lade det være op til den enkeltes smag…

Thailand producerer glimrende øl. De mest kendte er Singha, Chang og Leo, som kan købes alle steder. Thaierne drikker det ofte med isterninger, hvilket læsker godt i varmen. Bemærk at øl er lidt stærkere end pilsner-øl, selv om det ikke ser sådan ud eller smager stærkt. Du kan også alle former for spiritus og drink på hoteller og barer. Har du lyst, så prøv gerne den lokale whisky og brandy – det er temmelig anderledes.

Priseksempler:
Hovedret på lokal restaurant                       30-80 baht
Hovedret på hotel                                     140-600 baht
Hovedret på luksusrestaurant               300-1500 baht
Singha øl i 7-Eleven (630 cl)                         50-70 baht
Sodavand i 7-Eleven                                     15-20 baht
Singha øl på bar/restaurant (330 cl)        70-150 baht
Sodavand på bar/restaurant (330cl)          40-80 baht
1½ liter vand i 7-Eleven                               15-25 baht
1 flaske vin på restaurant                     600-2000 baht

Pas og visum
Du skal ikke have visum, hvis du opholder dig som turist mindre end 30 dage i Thailand. Dette gælder hvis du ankommer med fly. Skal du være der længere, eller er du ikke dansk statsborger, skal du kontakte den Thailandske Ambassade i København (www.thaiembassy.dk). Dit pas skal være gyldigt minimum 6 måneder efter hjemkomsten til Danmark. I flyet udleveres en indrejseformular, som afleveres ved paskontrollen i Bangkok og en udrejseformular, som bliver sat i dit pas, og som skal være der, når du rejser ud af landet igen. Ved både ankomst og afrejse, skal du forvente en del kø ved ”Immigration”.

Vaccinationer og sygdom
Der er ingen vaccinationer krævet for at rejse ind i Thailand. Det anbefales dog at have en vaccination mod smitsom leverbetændelse og en gyldig stivkrampevaccination, og afhængig af hvilket område af Thailand du skal rejse til, kan malariabeskyttelse og difteri forekomme. Vi anbefaler du tager kontakt til egen læge eller Lægernes Vaccinationscenter.

Det gule sygesikringskort gælder ikke for rejser til Thailand, så det anbefales, at du tegner en rejseforsikring. Vi sælger Gouda Rejseforsikring og hjælper dig gerne med et godt tilbud.

Skulle du blive syg på rejsen, er der læger tilknyttet alle hoteller. I selv de mindste byer og på små øer er der en ”klinik”, som kan hjælpe. På apotekerne kan du få hjælp til småting og medicin kan ofte købes uden recept.

Toldregler
Du kan medbringe 200 cigaretter og 1 liter spiritus eller 2 liter hedvin pr. voksen. Du må under ingen omstændigheder indføre narkotika eller euforiserende stoffer. Straffen er meget hård.

Klima
Thailand har tropisk klima, som er kendetegnet ved 3 årstider. Den tørre tid fra november til marts, den varme tid fra april til maj og den våde tid fra juni til oktober. Sydpå ved Krabi og Koh Lanta afviger temperaturen dog sjældent mere end 2-3 grader i løbet af året (29-32). Regntiden er kendetegnet ved kortvarige, voldsomme regnbyger, men dage med mere regn forekommer ofte.
Koh Samui har markant anderledes regnsæson. Her regner det mest i oktober, november og december, mens vores sommer giver væsentligt mindre regn end resten af Thailand.
I de senere år har der været tilfælde af regn i perioder som burde være tørre, og regnsæsoner som har været mere tørre end sædvanligt.

Shopping
Du kan købe alle mulige ting i Thailand. Der er en stor produktion af ting lavet af træ, der er silke, tøj, sæber, lys, vifter, paraplyer og meget mere. Og så er der selvfølgelig vestligt tøj, sko, ure, som du finder på gaden eller i butikker rundt om i hele Thailand. De mærkevarer du kan købe på gaden er selvfølgelig ikke ægte, hvilket priserne også afspejler. I shoppingcentrene i de store byer, er der internationale mærker, som ofte er til gode priser. Der er ikke samme tradition for at ”prutte om priserne” i Thailand, som i mange andre lande. Den pris som bliver givet eller står på varen er ofte den rigtige pris – eller tæt på. I meget turistede områder er det blevet tradition, at prisen sættes højere, fordi turisterne forventer det. Men thaierne bruger det altså ikke meget selv. Selvfølgelig kan du opnå rabatter, når du køber flere af noget.

Du kan med fordel få syet tøj i Thailand. Alle vegne er der skræddere som syer jakkesæt, kjoler, skjorter og meget andet. Ofte er de dygtige og det kan laves hurtigt. Spørg eventuelt på hotellet, du bor på, om de kan anbefale en god skrædder. I Thailand er skrædderne oftest af indisk afstamning.

Kultur, religion og tradition
Langt den største del af befolkningen er buddhister. Sydpå findes muslimske mindretal ligesom der findes små grupper af kristne. Hos bjergfolkene i nord er der forskellige animistiske religioner.
Buddhismen er den slags som kaldes Theravada og er statsreligion, selv om der er religionsfrihed. Det er staten som står for uddannelsen af munkene, og det er normalt at unge mænd tilbringer noget tid i kloster i ungdommen. Munkene udfylder en stor social rolle i Thailand. De underviser i religion, men de nyder også almindelig anerkendelse i samfundet, som den du går til, hvis der er problemer i hjemmet eller du har spørgsmål til livet i almindelighed.

Buddhismen mærker du mange steder og den er en stor, men behagelig del af alle menneskers daglige liv. Tidligt om morgenen kan du se munkene gå gennem byen og få mad af beboerne. De laver ikke selv mad, men enhver landsby bidrager på den måde til klosterets eksistens. På den måde får munkene tid og plads til meditation og de andre opgaver de varetager.
Det er et utroligt nemt og gæstfrit land at rejse i og alle vegne bliver du mødt af varme og venlige mennesker. Thaierne har levet med turismen i mange år og lykkedes fint med at se os som ”indkomst” men samtidig holde fast i de regler og traditioner, som gør landet så fascinerende.

Et af Thailands mest unikke templer i Mae Klong

Der er en del ting du ikke bør gøre, som turist i Thailand. Der er ingen krav eller sanktioner, hvis du gør det alligevel, men du kan vinde respekt, hvis du tænker over følgende:

Når du besøger templer og helligdomme bør du klæde dig respektfuldt. Det kan f. eks. være en t-shirt der dækker skuldrene, en kjole eller shorts der går ned under knæene. I nogle tempelområder må du ikke have bare tæer i sandalerne. Et par strømper og en sarong i rygsækken kan redde de fleste situationer.
Sid ikke med krydsede ben foran en munk.
Tal ikke dårligt om monarkiet.
Tal ikke dårligt om regeringen.
Kvinder bør altid bade med bikini eller badedragt.
Peg ikke på nogle med fødderne. De regnes for den laveste del af koppen.
Klap ikke små børn på hovedet. Hovedet regnes for den højeste del af kroppen.
Sid aldrig i et tempel med fødderne mod Buddha statuer.
Sæt dig aldrig på en statue af Buddha, hvis du skal fotograferes. Sid gerne foran.
Tag skoene af, hvis du går ind i thailandske hjem, eller andre steder, hvor Thaierne selv har sat skoene.
Hvis nogle ligger ned (beder, sover eller er syge), bør du altid gå forbi deres fødder i stedet for deres hoved.
Råb aldrig højt eller skændes offentligt.
Behandl altid dem, der er ældre end dig med respekt. Både tjeneren og tuk-tuk chaufføren.
Hvis du er gæst i et thai-hjem, så tøm aldrig din tallerken, når du er mæt. Ellers vil din vært blive ved med at øse op, fordi han tror du er mere sulten.
Tag ikke statuer eller billeder af Buddha med ud af Thailand.

Turistsvindel
Det er ikke et stort problem, men der er eksempler på turister, der bliver snydt i Bangkok. Ofte er det en tøjbutik, som har specielt gode tilbud i lige netop denne uge, og du kan blive gjort opmærksom på det af flere forskellige på din tur rundt i Bangkok. Èn fortæller om det på båden på floden, en anden ved Grand Palace nævner det også og pludselig dukker en Tuk Tuk op med en chauffør, som også nævner det. Og han kan også køre dig derhen. Lad være med det – det er et velplanlagt svindelnummer og så dygtigt udført, at selv den mest opmærksomme, kan falde i.  Generelt skal du sige nej tak til Tuk Tuk chaufførernes tilbud om en tur til en skrædder eller en guldsmed. Du skal heller ikke falde for fristelsen til at købe ædelsten af personer, som henvender sig til dig på gaden.