Under navnet “off beat floating markets” bringer denne tur dig ud til et område beliggende 80 kilometer sydvest fra Bangkok. Området er kendt for de flydende markeder og jernbanemarkedet i Mae Klong. Jeg har været på turen og vil gerne fortælle lidt mere om, hvad du kan forvente i løbet af den godt 8 timer lange tur.

Tha Kha er et hyggeligt og aktivt lille flydende marked
Handlende på Tha Kha markedet
Der er ikke meget plads at give af på jernbanemarkedet i Mae Klong
Jernbanemarkedet i Mae Klong er et levende marked lige indtil toget kommer
Amphawa markedet er placeret omkring en kanal og det meste handel foregår, på trods af navnet, på land
Kanalen som udgør centrum af Amphawa markedet

Tog på vej gennem Mae Klong

Turen begynder på en noget anderledes måde, for det første marked har absolut intet at gøre med de flydende markeder. Du begynder nemlig i den lille by Mae Klong klokken 8 om morgenen. Byen ligner ved første øjekast en ganske typisk thailandsk provinsby, men den overrasker. Overraskelsen er faktisk byens marked, for mens du går gennem de snørklede gange, kommer du til et jernbanespor. Min første tanke var, at det da umuligt kunne være i brug, fordi boderne står klods op ad skinnerne og med de lettere kaotiske forhold, der hersker på mange markeder, kunne jeg simpelthen ikke se, hvordan de skulle kunne flytte alt af vejen for toget. Men, men, men Thaierne kan bare noget og ganske rigtigt var alt pakket af vejen på 30 sekunder, så toget, med tudende horn, kunne sætte i gang gennem markedet. Turens guide sørger for, at der bliver fundet et supergodt sted at tage opstilling, så du kan se toget køre forbi, kun få cm fra hvor du står. Hvor tæt på toget du kommer, kan du se i videoen.

Det kan føles voldsomt at se toget komme kørende direkte imod dig. Selvom det kører langsomt, er der en enorm forskel på at stå her og at vente på et tog på en perron. Følelsen, da toget passerede, var meget unik og det er altså kun noget der kan opleves ganske få steder. Det eneste, der var nærmere toget end jeg var, må være de frugter og grøntsager, der lå helt op ad sporene. Ja, Mae Klong’s jernbane marked er en utrolig oplevelse og så er det et af kun et par jernbanemarkeder i verden.

Kanalerne omkring Tha Kha

Nok om jernbaner for turen handlede jo i bund og grund om Bangkoks flydende markeder. Tha Kha floating market er et lille, men helt utroligt charmerende marked, hvor der stadig handles fra små både, og hvor de ældre lokale samles til en snak om livet og hverdagen. Markedet er som sagt ikke stort og derfor ikke særlig “turistet”. Markedet er faktisk så lokalt, at der ikke er ret mange unge handlende, og det skyldes simpelthen, at de unge rykker mod Bangkok, for at få flere muligheder indenfor både arbejde og uddannelse. Det er nok et spørgsmål om tid, hvor længe dette marked overlever, men i denne tid er det en velkommen og hyggelig lille oase i det ellers så travle liv. Det er også på dette marked, at du får de første smagsprøver på nogle af de lokale retter og delikatesser, både dem, der ser lækre ud, og dem der ser mere “interessante” ud.

Selve markedet er ca. et par hundrede meter langt og strækker sig kun langs en enkelt kanal. Inde på land er der også boder, men ligesom på vandet er det meget lokalt og det er også hyggeligt at gå på opdagelse mellem disse boder. På markedet holder guiden øjnene åbne for at spotte lokale delikatesser. Præcist hvilke ting guiden finder ændrer sig fra gang til gang, men der er med garanti nye smagsoplevelser for både dig og de andre deltagere i den lille gruppe.

Rundt om Tha Kha markedet er et virvar af små kanaler, der faktisk danner områdets veje. På turen kommer du ud på en lille udflugt med båd fra markedet til en lille familieejet fabrik, hvor de hver dag arbejder hårdt på at fremstille kokospalmesukker i sin reneste form. Et meget interessant og lærerigt besøg hos en hårdtarbejdende familie, der har åbnet op for at nogle få turister samt lokale skoleklasser, kan få indblik i produktionen og se hvor hårdt det er at producere noget, vi ellers bare henter i supermarkedet. Det er ofte denne produktion, som områdets unge tager væk fra og i stedet søger lykken i Bangkok.

Amphawa markedet med den brede kanal

På vej fra Tha Kha til Amphawa floating market besøger du et andet marked, som tidligere har været et flydende marked, men som nu kun foregår på bredden af Mae Klong, der er områdets største flod. På dette marked havde jeg den fornøjelse at blive inviteret til at prøve at folde noget der mindede om dumplings. Ejeren af boden smilede venligt, men jeg tror ikke at jeg ville blive tilbudt et job i hans lille forretning ud fra mine evner. Det er dog rigtig sjovt og lidt anderledes at komme helt tæt på processen, når retterne laves.

Sidste marked på turen var Amphawa flydende marked. Dette marked er meget velbesøgt og er, sammen med Damnoen Saduak, det mest kendte. Det er kendetegnet ved, at boder ligger langs med kanalen på begge sider, og at bygningerne er bygget på pæle ude i vandet. Der er ikke mange både, hvorfra der bliver solgt varer. Det er derfor et anderledes flydende marked, men når det kommer til kulinariske oplevelser, ja så er det et kapitel for sig selv. Fisk og små delikatesser, som is lavet på den knapt så delikate durian frugt, samt hele dybstegte krabber er blandt de ting, der smages på markedet.

Dybstegte krabber som smager bedre end de ser ud

På trods af de mange mennesker på sådan en hed søndag eftermiddag, er det bestemt hyggeligt og atmosfæren er på en eller anden måde bevaret på trods af de mange besøgende. Der bliver solgt lokalt håndværk, der er lokale seafoodrestauranter, hvor frisk fisk bliver grillet, så snart de er trukket op af vandet, og så er der selvfølgelig alt det spøjse som helt tilfældigt dukker op for øjnene af dig. Jeg følte mig simpelthen nødsaget til at smage kokosis i en burgerbolle toppet med majs, da det var så tilpas absurd. Jeg kan ikke engang begynde at beskrive, hvordan oplevelsen var, men det var i hvert fald anderledes og nok noget, som ikke behøver at blive introduceret på vores breddegrader.

Turen endte med en større frokost, som alle havde problemer med, fordi alle var så mætte. Det er bestemt ikke nødvendigt med en større morgenmad, inden turen begynder, for så bliver du mæt på halvvejen, og det er synd på sådan en utrolig tur som denne. Har du spørgsmål om turen eller skal den være en del af din rejse, så spørg os for yderligere information.