Vientiane er Laos’ hovedstad og samtidig centrum for landets handel og økonomi. De fleste rejsende til Laos springer let henover Vientiane og på overfladen kan det også ligne en god idé, men hvad venter der egentlig, når du kigger dybere ind i landets hovedstad?

Patuxai er Vientianes svar på Triumfbuen i Paris
En større liggende Buddha i Vientiane
That Luang I Vientiane indeholder ifølge legenden dele af Buddhas legeme
Wat-Si-Saket i Vientiane

Laos vigtigste byer er at finde langs med Mekong floden eller andre andre større floder, og Vientiane er ingen undtagelse. Byen er placeret på Mekong flodens bred og udsigten over floden, som ved Vientiane næsten er en kilometer bred, er meget imponerende. På dette sted udgør floden en naturlig grænse mellem Laos og Thailand, så du kan stå i Vientiane og se lige over på den østligste del af Thailand.

På din rejse i Laos vil du hurtigt finde ud af, at landet har en mørk historie, som blandt andet indebærer den knapt så gode titel som “verdens mest bombede land”. Mere end 2 millioner tons bomber blev smidt over Laos under Vietnamkrigen, hvilket er mere end der blev smidt i Europa under hele 2. verdenskrig. Mange af disse bomber eksploderede aldrig og lige siden har befolkningen måtte leve med en konstant frygt for at miste liv og lemmer. Selv i dag er større områder, blandt andet landets højeste punkt, lukket for offentligheden, fordi der endnu ikke er blevet ryddet for miner og bomber.
For ca. 5 år siden åbnede et besøgscenter i forbindelse med hospitalet i Vientiane, for at sætte fokus på bombernes, ofte fatale, konsekvenser. Det lille museum hedder COPE og her kan du blive meget klogere på de bomber, som stadig ligger rundt om i Laos. Bomberne har dræbt eller alvorligt skadet mere end 20.000 mennesker siden Vietnamkrigens afslutning. Museet er simpelthen et must see og samtidig en vigtig del af landets historie.

En anden af Vientianes store attraktioner er er That Luang tempelkomplekset med sin enorme guldbelagte “stupa”. I følge legenden de jordiske rester af den store Buddha inde i stupaen. Denne tro gør, at komplekset er det absolut mest hellige sted i Laos. Turister er meget velkomne til at besøge det imponerende tempel, hvor alt fra unge munke til ældre mennesker med røgelsespinde er at finde i de hellige gemakker.

Når du har været rundt til byens templer, som stort set alle ligger indenfor gåafstand af byens relativt kompakte centrum, kan du gå på opdagelse i byens livlige bymidte. Her er der masser af kaffebarer (du får nemlig Asiens bedste kaffe i Laos), trendy barer og klubber samt flere bagerier, der også inkluderer et enkelt skandinavisk.

Klima
I Vientiane er der i gennemsnit 1 regnvejrsdag pr. måned i december, januar, februar og marts. Disse måneder er ideelle til et besøg her, hvis du hører til dem, der gerne undgå de helt store regnmængder på rejsen. Du skal dog ikke lade dig skræmme af de efterfølgende måneder, april og maj måned. Her er er mængden af nedbør nemlig nogenlunde det samme som herhjemme, men når det ikke regner, så har du stadig omkring 33 graders varme.  I april kan du også få fejringen af det laotiske nytår med, hvor der er helt anderledes liv i gaderne. I sommermånederne er det rigtig regntid, så det kan blive en meget våd fornøjelse at komme til Vientiane på dette tidspunkt. I oktober måned, hvor det stadig regner i det meste af Thailand, er vejret til gengæld anderledes godt i det meste af Laos. Mange solskinstimer og lav nedbør gør bestemt området attraktivt som en efterårsdestination.  Klimaet i Vientiane er tropisk.

*Klimadata kommer fra World Weather Information Service og er baseret på gennemsnitsdata fra perioden 1971 til 2000.
**En regnvejrsdag defineres ved at der falder minimum 0,2 mm. regn.

 

Kort
Her kan du nemt og hurtigt få overblik over Vientiane