Velkommen til en af Grønlands travleste havnebyer og udgangspunkt for mange krydstogter i det arktiske område, da havnen er isfri året rundt.

  • Hurtigrutens polar-ekspeditionsskibe er blandt de mange der anløber havnen i Sisimiut. Foto af Mads Pihl
  • Passagerfærgen Sarfaq Ittuk der sejler i rutefart langs Grønlands vestkyst anløber også Sisimiut. Foto af Mads Pihl
  • Grønlændervendingen er den lokale specialitet og sommetider kan du se når der trænes vendinger i Sisimiuts isfri havn. Foto af Mads Pihl
  • Små figurer udskåret i knogler fra døde dyr er blandt det flotteste håndværk i området. Foto af Mads Pihl
  • Figurer hugget ud i sten er også et af de lokale håndværk i Sisimiut. Foto af Mads Pihl
  • Sisimiut på en rå og vindblæst eftermiddag. Foto af Mads Pihl
  • Udsigt omkring Sisimiut i solens sidste stråler. Foto af Mads Pihl

Sisimiut befinder sig 40 kilometer nord for polarcirklen. Navnet betyder ”stedet, hvor der bor folk, hvor der er rævehuler.” Sisimiut blev grundlagt i 1756, har omtrent 5.600 indbyggere og er Grønlands andenstørste by. I nærheden af Sisimiut ligger de to bygder, Itilleq og Sarfannguit, som du kan sejle til. Byen er også en vigtig krydstogtsdestination og forbinder Nuuk og Kangerlussuaq med Diskobugten og Ilulissat længere nordpå.

To store hvalkæber fra en bardehval, som blev fanget i 1903, fungerer som indgangsport til den gamle kolonis bymidte – i dag også kaldet museumsområdet. Står du midt imellem de historiske huse, er kolonitidens liv og lyde nemme at forestille sig. Du fornemmer kolonitidens rytme med fangst, fiskeri og tran-kogning. Der er opsat borde og bænke, så slå dig ned og nyd den medbragte kaffe/the og madpakke og lad roen indfinde sig.

Sisimiut er også kendt for Arctic Circle Race, et tre dage og 160 kilometers langt adventure langrendsløb. Skiløbere fra hele verden valfarter til Sisimiut i marts, hvor løbet bliver afholdt hvert år. Derudover er der også gode muligheder for skisport – både alpin og langrend til den alm. skiløber. Området omkring byen har fine langrendsfaciliteter, som vedligeholdes af kommunens skicenter. Skibakken ”Solbakken” ligger ca. 6 km. udenfor byen i et yderst smukt område med høje fjelde. Her er skilift og gode bakker til alpinski og snowboard.

Klima
Klimaet i Sisimiut er koldt året rundt, men med plusgrader i de 3 sommermåneder og i september. Byens placering er praktisk taget lige på polarcirklen og det betyder, at temperaturen falder kraftigt i vintermånederne, hvor nattemperaturen sagtens kan falde til omkring -30 grader. Om sommeren betyder placeringen, at der er midnatssol i en periode på godt 1 måned. Se mere i diagrammerne herunder. Sisimiut har polarklima.

*Klimadata kommer fra “meteoblue Weather Centre” og er baseret på gennemsnitsdata fra perioden 1971 til 2000.
**En regnvejrsdag defineres ved at der falder minimum 0,2 mm. regn/sne på 24 timer.


Kort

Få overblik over Sisimiut her

Alle billeder på siden er ejet og venligst udlånt af Visit Greenland ©