Velkommen til Nepals hovedstad, Kathmandu. Byen er kendt for Boudha-stupaen i bydelen Boudha, sine 3 historiske Durbar pladser og den store diversitet, som de mange minoriteter giver byen. Kathmandu er en by som du skal smage, lugte og føle dig igennem.

  • Stupa med bedeflag i Kathmandu
  • Durbar pladsen i Kathmandu
  • Nepals hovedstad Kathmandu
  • Nepals hovedstad Kathmandu

Hovedstaden og den klart største by i Nepal. Præcis hvor mange, der bor i Kathmandu, er der forskellige bud på, men det er et sted mellem 1 og 1,5 millioner. Den ligger i Kathmandu-dalen i ca. 1.400 meters højde i forhold til havets overflade. Klimaet er med varme somre med temperaturer op til 30 grader om dagen og 20 grader om natten. Om vinteren er der op til 20 grader om dagen og 3-4 grader om natten. Forår og efterår er de sæsoner, hvor flest besøger Nepal og her er vejret fint og tørt – se flere detaljer om vejr i tabellen nedenfor.

Kathmandu ligger på et plateau med frugtbar jord og der har boet mennesker her i flere tusinde år – selve Kathmandu er fra omkring år 700. Byen består af forskellige bydele beboet af de mange forskellige minoritetsgrupper, som er i Nepal. Mange flytter til Nepal for at studere, da det er svært at uddanne sig i de øde bjergegne, og det giver et stort pres på beboelse og infrastruktur. Kathmandu har nogle af de værste veje, vi har set i en storby! Der er gang i et stort vejarbejde, og specielt efter jordskælvet i 2015 er der brug for reparation og oprydning. Trafikken er tilsvarende kaotisk med biler, busser og motorcykler imellem hinanden, som alle prøver at manøvrere uden om de værste huller i vejene. Det giver en del støv, fra de veje som ikke har ordentlig asfalt – noget som du kan se over det meste af Nepal i de tørre årstider.

Men Kathmandu er en spændende, eksotisk og helt anderledes storby. De mange minoriteter, de forskellige religioner, de mange farver, lyde og lugte og de mange seværdigheder gør et ophold i Kathmandu til noget ganske særligt. Mange kommer her før eller efter trekkingturen – eller både før og efter, for så kan du bo i forskellige bydele og på den måde opleve flere sider af byen.

Kathmandu er hovedstaden i Nepal og samtidig landets spirituelle centrum

Der er meget at se i Katmandu og det kan være svært at nå det hele på få dage. Se f.eks. Boudha-stupaen i bydelen Boudha, bydelen Thamel med alle butikkerne og de mange cafeer og restauranter eller Swayambhunath-templet med de 365 trin og alle aberne. Der er også de 3 Durbar Square: Kathmandu Durbar Square, Patan Durbar Square og Bhaktapur Durbar Square, som alle er på Unescos verdensarvsliste. Alle steder er der ting at købe, kaffe og te at drikke og et væld af små mere eller mindre ”turistede” restauranter med god og billig mad. Om aftenen er der hyggeligt natteliv i Thamel, hvor der er hippe barer og cafeer for enhver smag. De mange back-packere har altid bidraget til den afslappede stemning og helt tilbage fra 70’erne har Thamel været centrum for turister.

Vi bruger flere forskellige hoteller i Kathmandu, men som hovedregel ikke luksushoteller med mange stjerner. Vi har valgt hoteller, vi har besøgt og kender og har lagt mere vægt på stemning og beliggenhed – og pris. Sig til, hvis du vil høre mere om hoteller i Kathmandu.

Klima
Klimaet i Kathmandu er kendetegnet ved en relativt varm, men også våd sommer. Vintersæsonen er hovedsageligt tør, men temperaturen er lavere og på grund af højden kan nattemperaturen godt komme under frysepunktet. I juni, juli og august ligger skyerne lavt over bjergene og der er store mængder regn. Kathmandu ligger i den varme tempererede klimazone.

*Klimadata kommer fra “World Weather Information Service” og er baseret på gennemsnitsdata fra perioden 1971 til 2000.
**En regnvejrsdag defineres ved at der falder minimum 0,2 mm. regn.

 

Kort
Få overblik over Kathmandu her