Velkommen til indgangsporten til Grønland. Kangerlussuaq er en travl lille landsby med ca. 500 indbyggere og landets største lufthavn. Flyver du til Grønland, lander du her i Kangerlussuaq, men området byder på meget mere end bare en lufthavn, så du behøver ikke at have travlt med at forlade byen.

  • Landskaberne omkring Kangerlussuaq er helt eventyrlige. Foto af Raven Eye Photography
  • Solopgang ved Russell gletsjeren nær Kangerlussuaq. Foto af Mads Pihl
  • Russell gletsjeren i al sin pragt. Foto af Aningaaq R Carlsen
  • Russell gletsjerens blå farve er mest synlig på en overskyet dag. Foto af Mads Pihl
  • Når du står nær Russell gletsjeren bliver dens enorme størrelse sat i perspektiv. Foto af Mads Pihl
  • Moskusokser på den grønlandske tundra nær Kangerlussuaq. Foto af Dan Bach Kristensen
  • Også kajakture i Kangerlussuaq fjorden er mulige. Foto af Mads Pihl
  • Lufthavnen i Kangerlussuaq hvor Air Greenlands Airbus A330 fly holder parkeret. Foto af Mads Pihl

For enden af den ca. 170 km lange Kangerlussuaq fjord ligger lufthavnen. Den er anlagt på en enorm flodslette dannet af Indlandsisen, som er ca. 25 km. væk.

Kangerlussuaq blev grundlagt i 1941 som amerikansk militærbase. Fra 1941 til 1992 var Kangerlussuaq hjemsted for den amerikanske militærbase. Under 2. verdenskrig spillede lufthavnen en vigtig rolle mellem Amerika og Europa som et led i krigshjælpen. Med tiden mistede Kangerlussuaq sin betydning som militærbase ,og amerikanerne solgte derfor basen til Hjemmestyret i 1992 for det symbolske beløb af 1 dollar. Denne fortid som militærbase bærer bygden stadig præg af. I Kangerlussuaq finder du således ikke megen grønlandsk kultur. Til gengæld bliver du budt på et særpræget natur- og dyreliv.

At have base i Kangerlussuaq er ideelt, når ønsket om at opleve indlandsisen skal indfries. Det er her, du har den unikke mulighed at sætte dine fødder på den gigantiske gletsjerkappe og være omgivet af en enorm hvid verden. Vejen til Indlandsisen blev udbygget i år 2000, da Volkswagen fabrikkerne anlagde en testbane for nye biler 100 km inde på isen. En anden spændende udflugt, når du opholder sig i Kangerlussuaq, er en moskussafari. Moskusoksen er Grønlands største landpattedyrog kaldes ”umimmak” på grønlandsk og deres uld bruges blandt andet til at lave eksklusiv beklædning. Moskusoksen kan klare temperaturer ned til minus 60 grader, og den har en pels, som er 10 gange varmere end fåreuld.

Klima
Klimaet i Kangerlussuaq er kendetegnet ved at være usædvanlig tørt året rundt. I meteorologiske termer betegnes en måned med mindre end 30 millimeter nedbør nemlig som tør. I Kangerlussuaq ligger nedbørsmængden væsentligt under den mængde og det er blandt andet derfor at byen er hjemsted for Grønlands største lufthavn. Indlandsisen ligger tæt ved byen og her skabes en række faldvinde, der betyder at Kangerlussuaq er blandt landets varmeste steder om sommeren med temperaturer, der kan komme op over 20 grader. Om vinteren betyder disse faldvinde fra indlandsisen, at byen en af de koldeste i Grønland med nattemperaturer, der kan komme ned i nærheden af -40 grader. Kangerlussuaq er beliggende i polarklima.

*Klimadata kommer fra “meteoblue Weather Centre” og er baseret på gennemsnitsdata fra perioden 1971 til 2000.
**En regnvejrsdag defineres ved at der falder minimum 0,2 mm. regn/sne på 24 timer.


Kort

Få overblik over Kangerlussuaq her

Alle billeder på siden er ejet og venligst udlånt af Visit Greenland ©