Ilulissat siger måske ikke de fleste så meget, men byen er udgangspunkt for ture til både isfjorden og diskobugten. Området er også et fantastisk sted til vandring om sommeren og kørsel på hundeslæde om vinteren.

  • Isfjorden i Ilulissat set fra fastlandet hvor udsigterne er ganske spektakulære
  • Adgangsvej til isfjorden og Sermermiut ved Ilulissat
  • Sejlture på isfjorden er en af de bedste måder at opleve området
  • Ilulissat og udsigt mod diskobugten. Foto af Aningaaq Rosing Carlsen
  • Der er ikke kun isbjerge i havet ud for Ilulissat. Foto af Anne Mette Christiansen
  • Manglen på græs betyder ikke noget for der findes altid en måde at spille fodbold på i Ilulissat. Foto af Mads Pihl
  • De store isblokke kommer ofte faretruende nær Ilulissat. Foto af Mads Pihl

Enhver by har noget, som byen er berømt for, og i Ilulissat er det uden tvivl isfjeldene. Deraf også navnet Ilulissat, som betyder isbjerge på grønlandsk. Ilulissat Isfjord, Kangia er 40 km lang, 7 km bred og op til 1200 m dyb. Ved fjordens begyndelse ligger Ilulissat Isbræ, som er en af verdens mest produktive gletsjere. Ved kanten af bræen afbrækkes hele tiden store isbjerge, som presses ud igennem isfjorden med en hastighed på 22 meter om dagen. De kæmpestore isbjerge, der kan være flere hundrede meter i diameter og op til 1000 m i højden, strander ved en banke i fjordens munding, hvor vanddybden kun er få hundrede meter. Her brækker nogle af dem i mindre stykker, mens andre, når presset indefra bliver stort nok, river sig løs for derefter at flyde med strømmen mod nordvest. Over vandoverfladen kan isfjeldene ude i havet være op til 150 meter høje, og det er kun 10% af isfjeldenes samlede masse, der befinder sig over vandoverfladen. Ilulisat Isfjord blev optaget på UNESCO´s verdensarvsliste i 2004.

Ilulissat ligger nord for polarcirklen, hvor solen aldrig går ned om sommeren og de 3-4.000 slædehunde er med til at give Ilulissat et helt specielt præg.  Der udbydes ligeledes en lang række spændende turudflugter i Ilulissats opland: Isfjordssejladser til den verdensberømte isfjord, helikopterture helt ind til bræen ved Indlandsisen, hvalsafarier og mange flere. Der venter en spændende tid i Ilulissat – byen ved isfjorden. Et must er absolut et besøg ved den aktive gletsjer EQI nord for Ilulissat, bygdebesøg, sejlads mellem isbjergene, vandretur til Sermermiut og museumsbesøg, som vi naturligvis hjælper med at booke hjemmefra, så du er sikker på, at der er plads ved ankomst.

Klima
Klimaet i Ilulissat er koldt året rundt, men med plusgrader i de 3 sommermåneder, hvor vandring omkring byen er populært. Placeringen nord for polarcirklen betyder, at temperaturen falder kraftigt i vintermånederne, hvor nattemperaturen sagtens kan falde til omkring -30 grader. Se mere i diagrammerne herunder.

*Klimadata kommer fra “meteoblue Weather Centre” og er baseret på gennemsnitsdata fra perioden 1971 til 2000.
**En regnvejrsdag defineres ved at der falder minimum 0,2 mm. regn/sne på 24 timer.


Kort

Få overblik over Ilulissat her

Alle billeder på siden er ejet og venligst udlånt af Visit Greenland ©