Kommer du fra  de nordthailandske byer Chiang Rai eller Chiang Mai og kører til grænsen, så er Huay Xai dit første møde med Laos. Byen ligger lige på den anden side af grænsen fra Thailand og landene er kun adskilt af den imponerende Mekong flod.

Mekong floden der flere steder udgører grænsen mellem Laos og Thailand

Vælger du det klassiske Mekong Cruise, den 2 dage lange sejltur til den UNESCO beskyttede by Luang Prabang så er Huay Xai dit første møde med Laos. Grænsestationen ligger godt 5 kilometer fra byen og i byens havn finder du de mange “Slowboats” som sejler op og ned af floden hver dag hele året. Bådene findes i mange udgaver lige fra de luksuriøse til dem hvor kun en træbænk udgør komforten. Slowboats ejes oftest af en familie der lever ombord og samtidig sørger for passagerernes komfort undervejs. På flodkrydstogterne er mad nemlig inkluderet i priserne og det sørger “værtsfamilien” også for. Som regel er faren kaptajn på båden mens moren og børnene sørger for resten.

Ud over at være startsted for flodbådene til Luang Prabang er byen ikke værd at besøge. Ankommer du til byen i god tid før båden sejler kan du bruge tiden på byens livlige marked, hvor du med det samme vil se at det er anderledes og mere lokalt end mange af de thailandske markeder. Markedet er også et godt sted at proviantere inden turen og ikke mindst prøve at få styr på den lokale møntfod kip som i grundregel hedder 1 krone for hver 1.000 Kip.

Når du krydser grænsen mellem Thailand og Laos i Huay Xai skal du huske at medbringe pasbillede, 35 Dollars, lidt Kip og ca. 300 baht. Så er du nemlig sikker på at du har alt hvad du kan risikere at skulle bruge i forbindelse med visum og gebyrer.

Klima
Klimaet i Huay Xai er stort set det samme som i Nordthailand. Den tørre periode i vores vinter, den varme tid i foråret og regntiden i vores sommer. Du kan rejse til Huay Xai hele året, men i især i juli, august og september skal du være opmærksom på at der kan forekomme store regnmængder og at dette kan gøre Mekong floden umulig at sejle på. I den varmeste periode fra begyndelsen af april til slutningen af maj kan temperaturen nå 40 grader og luftfugtigheden er som regel høj. Klimaet i Huay Xai er subtropisk.

Huay Xai klimatabel

Kort