Velkommen til Cambodja, et land der i mange år har været en ret glemt destination. Det er en skam, for du finder både en utrolig historie, verdensarv til op over begge ører, tropiske øer og hvide sandstrande her. Inden du rejser til dette imponerende land, er det en god idé at have lidt basisviden på plads. Den og meget mere får du ved at læse videre her. God tur!

Tag det ikoniske billede af Angkor Wat fra søen foran templet
Indgangen til Angkor Wat
Mange steder i Cambodja leves livet på samme måde som det har gjort i årtier
Koh Rong er både fredfyldte strande og fredfyldte fiskerlandsbyer
Streetfood er virkelig fantastisk i Cambodja og kan sagtens anbefales
Nogle strande på Koh Rong er virkelig et stykke af paradis

Fakta om kongedømmet Cambodja

Befolkning
16.000.000 indbyggere (estimeret 2016)

Areal
181.035 kvadratkilometer

Styreform
Cambodja er officielt et kongedømme, men ledes af en premierminister. Politisk set er landet en ét-parti stat som ledes af “folkets demokratiske parti”. I løbet af de sidste over hundrede år har Cambodja været igennem adskillige styreformer. Frankrig havde enorm magt i det asiatiske område i en lang periode og Cambodja var under fransk kontrol i perioden 1867-1953. Derefter blev Cambodja selvstændigt og landets konge Norodom Sihanouk overtog den fulde magt i perioden fra 1953 til 1970. I 1970 blev kongen kuppet fra magten, som blev overtaget af en amerikansk støttet regering. Denne regering kæmpede for at begrænse skaderne som vietnamkrigen havde på landet. Blandt andet bombede USA massivt for at tvinge nordvietnamesiske tropper ud af Cambodja. Midt i kampene vandt en ukendt gruppe frem, Khmer Rouge. Denne bevægelse erobrede mere og mere af landet og til sidst droppede USA støtten til Cambodjas regering, hvorefter Khmer Rouge gik ind hovedstaden Phnom Penh i 1975. Dette var begyndelsen på 4 års forfærdeligt diktatur. Herefter fulgte nogle år under vietnamesisk kontrol, inden den nuværende premierminister kom til magten i 1985. I 1993 genoprettede man monarkiet og indsatte den tidligere konge Norodom Sihanouk på ny. Han abdicerede i 2004 og overlod tronen til sin ældste søn, den nuværende konge Norodom Sihamoni.

Valuta og penge
Møntfoden i Cambodja hedder riel. 1 krone svarer til ca. 580 riel (april 2017), så en nem omregning er at regne med ca. 500 riel pr. 1 krone. Dollar er en ligeså accepteret valuta som riel og du kan bruge dollars overalt. Der accepteres kun sedler i landet og hvis noget bliver en halv dollar og du betaler med en 1-dollar seddel vil du i stedet få ca. 2.000 riel retur. Når du rejser til Cambodja skal du kun veksle til dollars, da du naturligt vil få masser af riel tilbage som byttepenge i løbet af rejsen. I de fleste større byer findes hævemaskiner (ATM). Det koster et gebyr på ca. kr. 50,- pr. gang du hæver og du kan hæve både riel og dollars. De fleste steder i Cambodja kan du betale med de mest gængse kreditkort (Visa, Master, American Express og Diners), men det er en god idé at have kontanter med på markeder, lokale restauranter samt på øerne. På øerne skal du regne med, at det kun er på hotellerne, du kan betale med kort.

Cambodja er generelt et billigt land at være turist i. Priserne svinger dog meget, men du kan klare dig for ned til 15 dollar pr. dag (ca. 100 kr.). Vælger du at forkæle dig selv på restauranterne skal du regne med ca. det dobbelte og på de fineste restauranter i hovedstaden Phnom Penh er priserne europæiske. Som i Thailand er vin dyrt og priserne på importeret spiritus er også som I Thailand. Den lokale øl er god – og nsten billigere end en flaske vand.

Transport over land i Cambodja er en smule dyrere end landets generelle prisniveau, hvilket især skyldes høje priser på brændstof. Skal du rejse mellem byer hvor det er muligt at flyve er dette bestemt at foretrække. Det statsejede flyselskab Cambodia Angkor Air har ofte forbindelser mellem Phnom Penh, Siem Reap og Sihanoukville. Disse 3 byer er stort set de eneste med flyforbindelser i Cambodja. Cambodia Angkor Air flyver med nyere europæisk producerede fly.

Priseksempler:
Hovedret på lokal restaurant                               4-6 dollar
Hovedret på hotellet                                             8-15 dollar
Hovedret på luksusrestaurant                             20-45 dollar
Angkor Beer i kiosk (330 cl)                                  1-1,5 dollar
Vand 1½ liter i kiosk                                               0,5-1,5 dollar
Angkor Beer på bar/restaurant (500 cl)               0,5-2 dollar
Sodavand på bar/restaurant (330cl)                    0,5-1 dollar

Maden i Siem Reap er helt fantastisk og det er priserne også.

Mad
Khmerkøkkenet er ikke så kendt som det thailandske, selvom de på mange måder minder om hinanden. I begge lande er krydderier nemlig grunddelen i madlavningen. Maden i Cambodja er generelt mere fokuseret omkring seafood, end den du ser i Thailand. Især ved kysten kommer turister fra nær og fjern for at opleve alt det bedste fra havet og krabber, blæksprutter, rejer og rokker hives op af vandet i stor stil og folk flokkes til markederne ved vandet. I Cambodja er ris absolut den vigtigste kilde til at bekæmpe sulten og er grundingrediens i stort set alle retter, mens nudler kun indtages i meget små mængder. Spørger du en lokal om deres madvaner vil du sandsynligvis få følgende svar; “jeg spiser ris morgen, middag og aften, og bliver jeg sulten om natten så spiser jeg også ris”. Udvalget af tilbehør til de store mængder ris er dog uovertruffent og du behøver bestemt ikke at blive træt af ris under en 14 dages rejse i Cambodja. Retter som Loc Lac, Khmer red curry og Amok curry er noget af det, der kan få dig til at kaste kærligheden på Khmerkøkkenet.
Bliver du træt af ris til morgenmad og frokost så fortvivl ikke. Cambodjas franske historie betyder også at noget så unikt som baguettes og andre franske delikatesser, er helt almindelige at støde på, ligesom bagerier findes i de større byer. Mange gode hoteller har endda deres egne bagerier, der sørger for at dagen kan begynde med friskbagt brød.

Pas og visum
Der er visumpligt i Cambodja. Ved rejser til Cambodja (maks. 30 dage) kan du enten købe dit visum på forhånd via landets ambassade eller ved ankomst til en af de to internationale lufthavne. Visumprocessen i lufthavnene er generel hurtigt overstået, så længe du er klar med 40 dollars og et ekstra pasbillede. Der afregnes kun i dollars og da der ikke altid er lige let adgang til en hæveautomat i lufthavnenes visumområde,  er det bedre at medbringe dem hjemmefra eller hæve i den lufthavn, du foretager flyskift i. Du skal have mindst 2 ledige sider i dit pas, når du skal have visum til Cambodja. Krydser du grænsen over land, kan processen være langsom og det kan derfor være en fordel at ordne visum hjemmefra. Vi hjælper gerne med at få visum på plads til din rejse. Kontakt os for mere information.

Vaccinationer og sygdom
Der er ingen vaccinationer krævet for at rejse ind i Cambodja. Det anbefales dog at have en vaccination mod smitsom leverbetændelse (Hepatitis A+B) og en gyldig stivkrampevaccination, og afhængig af hvilket område af Cambodja, du skal rejse til, kan malariabeskyttelse og vaccination mod difteri være en god ide. Vi anbefaler du tager kontakt til egen læge.

Hverken det blå sygesikringskort eller det gule sundhedskort gælder for rejser til Cambodja, så det anbefales på det kraftigste, at du tegner en rejseforsikring. Kontakt os for et godt tilbud.

Toldregler
Du kan medbringe 200 cigaretter og 1 liter spiritus eller 2 liter hedvin pr. voksen.

Klima
Cambodja har tropisk klima, som er kendetegnet ved 3 årstider. Den tørre tid fra november til februar, den varme tid fra marts til april og den våde tid fra maj til oktober. Der er som hovedregel ikke forskel på, hvor meget det regner i de forskellige regioner, men regntiden kan variere meget fra år til år. Temperaturen i Cambodja svinger ikke meget, dog skal du være opmærksom på, at det er køligere i den tørre periode og varmest i perioden op til regntidens start, hvor luftfugtigheden også nærmer sig det mere ekstreme.

Den varmeste periode på året er i vores forår, og i denne periode kan temperaturen godt snige sig op over 40 grader selvom gennemsnittet er nogle grader lavere. Normaltemperaturen i den varmeste periode er typisk 33-35 grader. Den bedste rejseperiode er i vores vinter, hvor nedbørsmængden er meget begrænset og temperaturerne, som oftest holder sig omkring 30-32 grader i dagtimerne. På grund af klimaforandringer begynder regn at forekomme en smule mere i den tørre periode.

Kultur og religion
Langt den største del af befolkningen (ca. 96,9 %) er buddhister. De resterende tilhører små religioner i de afsidesbeliggende landsbyer i landet og derudover findes der en meget lille gruppe kristne i Laos, som udgør ca. 0,5 %. Buddhismen er den slags som kaldes Theravada og er statsreligion, selv om der er religionsfrihed. Det er staten, som står for uddannelsen af munkene, og det er normalt at unge mænd tilbringer noget tid i kloster i ungdommen. Munkene udfylder en stor social rolle i Cambodja, hvilket blandt andet kan ses ved daggry i de fleste byer, hvor munkene samler ind til dagen og vejen. Befolkningen forærer typisk ris og andre madvarer til munkene, mens de går gennem byerne.
Buddhismen mærker du mange steder og den er en stor, men behagelig del af de fleste menneskers daglige liv.
Da turisme i større skala er relativt nyt i Cambodja, er det ikke altid lige nemt at komme rundt, men du kan være sikker på at blive mødt af smil og gæstfrihed over alt, du kommer frem. Befolkningen er meget gæstfri og du vil med meget stor sandsynlighed blive mødt af et smil og et “hello”, uanset om du prajer en tuk-tuk eller om du går gennem et marked. I Cambodja kommer du sjældent i situationer, hvor folk prøver at presse dig til at købe noget.
Der er en del ting, du ikke bør gøre, som turist i et buddhistisk land. Der er ingen krav eller sanktioner, hvis du gør det, men i respekt for landets kultur og traditioner anbefaler vi, at du tænker over følgende:

Når du besøger templer og helligdomme bør du klæde dig respektfuldt. Det kan eks. være en t-shirt der dækker skuldrene, kjole eller shorts der går ned under knæene. I nogle tempelområder må man ikke have bare tæer i sandalerne. Et par strømper og en sarong i rygsækken kan redde de fleste situationer.
Er du i tvivl om du skal tage skoene af i et tempel, er det bedst at gøre det. Det er altid skiltet tydeligt hvis du skal beholde skoene på.
Tal ikke højt om følsomme politiske emner eller styret generelt på offentlige steder.
Kvinder bør altid bade med bikini eller badedragt og bikini bør under ingen omstændigheder bruges udenfor områder hvor der bades, da det bliver set som ”beskidt”
Peg aldrig på nogle med fødderne. De regnes for den laveste del af koppen.
Klap aldrig små børn på hovedet. Hovedet regnes for den højeste del af kroppen.
Sid aldrig i et tempel med fødderne mod Buddha statuer.
Sæt dig aldrig på en statue af Buddha, hvis du skal fotograferes. Sid gerne foran.
Tag skoene af, hvis du går ind i Cambodjanske hjem, eller andre steder, hvor Khmererne selv har sat skoene.
Hvis nogle ligger ned (beder, sover eller er syge), bør du altid gå forbi deres fødder i stedet for deres hoved.
Råb aldrig højt offentligt.
Behandl altid dem, der er ældre end dig med respekt. Både tjeneren og tuk-tuk chaufføren.

Sikkerhed på rejsen til Cambodja
Grundlæggende er Cambodja blevet et meget sikkert land at rejse i igennem de seneste 10 år. Som alle andre steder bør man dog udvise almindelig opmærksomhed og ikke vise dyre tasker og kameraer frem overalt man går.
Derudover er det godt at vide at:
– Siem Reap grundlæggende er et sikkert sted at færdes. Især i byens hyggelige centrum er der meget lille risiko for lommetyve og andre irritationer. De mest hyppige scams i byen er tuk tuk chauffører der tager overpris for dagsture til Angkor Wat. Prisen er typisk 18-20 dollars for en tur med en ærlig chauffør. Du skal derfor være kritisk ved lavere priser og højere priser. Den ærlige chauffør kører dig først til Angkors billetkontor (der ligger langt fra ruinerne). Derefter kører han dig rundt I Angkor til de steder du har lyst til at se. Han venter alle steder og når du er færdig bliver du kørt til hotellet.
– Der i havnebyen Sihanoukville samt I hovedstaden Phnom Penh er plaget af taske tyverier fra især scootere. Der er ingen grund til at være bange for langt de fleste er mennesker er meget venlige og er bare glade for at møde turisterne. Generelt er reglen at være minimum to sammen når du færdes i Sihanoukville og gerne med en lokalkendt guide. I Phnom Penh kan du sagtens gå alene, men om aftenen anbefales at du holder dig til turistområderne hvis du færdes alene.
– Det under større festivaler i Cambodja er det normalt at folk giver hinanden gaver og da mange personer ikke tjener ret meget, er tyverier hyppigere forekomne i perioder op til disse festivaler. Dette gælder især for hovedstaden Phnom Penh. Udvis almindelig påpasselighed på rejsen og du vil have et uforstyrret besøg.
– Hvis du tager udenfor byerne og tænker på at vandre, er det MEGET vigtigt at du holder dig til de markerede stier. På grund af USA’s bombardementer af Cambodja I 1970-1973 er der et stort antal u-eksploderede bomber og miner som endnu ikke er fjernet. Alle stier i populære områder er tydeligt markeret og lette at følge. Problemet findes over hele landet, men er størst i grænseområdet mellem Cambodja og Thailand.